U heeft verschillende opties voor de uitvoering van uw broedkooi, bijvoorbeeld met tussenschot, zandlade, deurtjes of klepjes en nestkastjes. Wij adviseren u graag.

Opties uitvoering broedkooi: Tussenschotje

U kunt ervoor kiezen om een grotere broedkooi te laten maken waar die opgesplitst kan worden door middel van een tussenschot. Als de kweekperiode voorbij is, kunt u het tussenschot verwijderen, zodat de jonge vogels een kleine volière hebben.

Opties uitvoering broedkooi: Wel of geen zandlade

Met een zandlade wordt het gemakkelijk om de bodem te verversen. De vogels worden op die manier zo min mogelijk gestoord. De zandlade is 2-3 cm hoog, waardoor zelfs de kleinste vogels niet door de opening kunnen ontsnappen. U kunt er ook voor kiezen om een extra zandlade aan te schaffen. Op die manier stoort u de vogels nog minder; u kunt zo de eerst de tweede zandlade vullen met vers zand en deze verwisselen voor oude zandlade.

Opties uitvoering broedkooi: Nestkast

Voor wat betreft de nestkast heeft u de keuze uit een nestkast in de broedkooi of een kastje dat aan de buitenkant wordt gehangen, de zogenaamde ‘buitenhanger’. Met een buitenhanger wordt er een extra opening gemaakt in de broedkooi, waar de nestkast aan de buitenkant aangehangen kan worden. Dit heeft als  voordeel dat de vogels in de broedkooi meer ruimte hebben (geen obstakels aan de binnenkant) en u bovendien gemakkelijker het nest kunt inspecteren zonder de vogels te verstoren.